Tuesday, 21 February 2012

+ Tutorial : Hide shoutbox +

Assalamualaikum,
Hanah nak buat tutorial ni, memandangkan Hanah dapat request daripada  kawan Hanah, so apa lagi, Jom hidekan shoutbox anda.


Ada orang katala kan, sesetengah shoutbox ni perlu dibayar. entah apa-apa lah! Anyway, Hanah syorkan korang guna yang biasa digunakan oleh blogger-blogger lain. Hanah guna cbox je tapi teringin pula nak guna shoutbox yang terbaru tu...yang automatik! tak perlu isi link blog korang.

Sebelum tu, daftar dulu cbox di >SINI<  . Lepas tu jangan lupa ambil code html dia, oke ?

STEP 1 : Dashboard > design > page element > add gadget > HTML@ javastript

STEP 2 : copy


<style type="text/css">

#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}

.gbtab{
height:350px;
width:140px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('URL PIC YANG KORUNK SUKA') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #00000;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">

MASUKKAN KOD SHOUTMIX KORUNK KAT SINI :)

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>
STEP 3 : pastekan di HTML @javastript td'

STEP 4 : Masukkan URL pic yang korang suka. ni antaranya :

 http://i.imgur.com/OUTeg.png

  http://i.imgur.com/IDCVW.png

 http://i.imgur.com/jrMSv.png

   http://i.imgur.com/jVMmK.png
         

STEP 5 : Masukkan html code cbox korang tadi. Mudah je kan ? jangan lupa promote blog Hanah ni kat blog anda pula. :)

2 comments:

O CIKTEDDY said...

nice ^__^
er,buat la pop up window utk komen,snang ckit blogger nk komen entry,,boleh check kt setting.hehe

hanah said...

owh...sy dh buat ...thankx! :)